Geschiedenis aan de rand van het zwembad

Dils

Geschiedenis aan de rand van het zwembad

Een verouderd zwembad in Schoten kreeg een make-over in natuursteen, geleverd door Dils. De eigenaar koos voor Belgische blauwsteen, gezandstraald voor het terras en gebrand en geborsteld voor rond het zwembad. Het resultaat is prachtig. “Zo’n project zou ik ook uitkiezen voor bij mij thuis”, zegt plaatser Wim Bats. 

Het terras en de rand van het zwembad van opdrachtgever Geert Philipssen in Schoten werd onder handen genomen door plaatser Wim Bats uit Grobbendonk. “Destijds hadden de eigenaars voor een composietsteen gekozen, maar na dertig jaar wilden ze die intussen verouderde look inruilen voor een hedendaags concept.”

Bouwheer Geert twijfelde tussen Aziatische blauwsteen en Belgische blauwsteen, maar koos uiteindelijk toch voor natuursteen uit eigen bodem. “Om te beginnen vond ik dat er een vaagbruine schijn over de Aziatische tegels hing, alsof er een fijn laagje stof op lag. De Belgische blauwsteen heeft een mooiere, heldere kleur.” Daarnaast speelde ook het luikje duurzaamheid een rol. “Je betaalt wat meer voor Belgische natuursteen, maar ik vond het de meerprijs waard om tegels van slechts 150 kilometer verder aan te kopen.”

Perfect maatwerk

“Ik verkies zelf ook Belgische blauwsteen boven de Aziatische”, zegt plaatser Wim Bats. “In beide soorten heb je witte nerven, wat een heel natuurlijk effect geeft aan de steen. Maar in de Belgische heb je ook fossielen, wat ik persoonlijk een toffe toets vind in natuursteen. Alsof je geschiedenis in je steen terugvindt.”

De trap in het zwembad is een romaanse trap, een inlooptrap in een cirkel. Bouwcenter Dils mocht de natuursteen tegels leveren. “Het zijn ook medewerkers van Dils die de trap zijn komen opmeten, om de natuursteen tegels perfect op maat te kunnen snijden. Niet zo evident, maar bij Dils hebben ze ook die opdracht perfect uitgevoerd. Wij hoefden enkel de tegels te plaatsen en moesten amper nog bijsnijden.”

Zacht en natuurlijk

Wim Bats en een collega hadden een kleine twee weken nodig voor het project. “Het waren tegels van 90 op 90, wat de tegels vrij zwaar maakt en het installeren ervan een uitdaging. Maar ik ben zelf ook heel fier op het resultaat. Het is het project dat ik voor bij mij thuis ook zou uitkiezen. De tegels zijn licht gezandstraald, en de randstenen gebrand en geborsteld met recht afgewerkte neus.”

Ook Philipssen is enorm tevreden over het resultaat. “De steen heeft een heel rustige en natuurlijke uitstraling. De Belgische blauwsteen is ook heel aangenaam materiaal om over te lopen. Als de zon er op een stralende zomerdag urenlang op schijnt, is het nog altijd dragelijk om er op blote voeten op te lopen. De steen voelt ook aangenaam en zacht aan, zelfs de boordstenen die wat ruwer zijn gemaakt om er niet op uit te glijden.

“Belgische blauwsteen heeft een mooie, heldere kleur.”

Dills

Sfeerfoto's

Dils d&w natuursteen
Dils d&w natuursteen
Dils d&w natuursteen
Dils d&w natuursteen