Voka ziet toenemende belangstelling voor ATA-paspoort

Voka ziet toenemende belangstelling voor ATA-paspoort

Een productiestaal versturen naar een buitenlandse klant, promomateriaal exporteren naar een buitenlandse beurs of een paard vervoeren naar een internationale wedstrijd? Het zijn maar enkele voorbeelden van wat kan met het zogenaamde ATA-carnet, een internationaal douanedocument om goederen tijdelijk naar niet EU-landen te exporteren. Dat het document toeneemt aan populariteit bij bedrijven, heeft ook Voka West-Vlaanderen gemerkt. In een jaar tijd nam de afgifte van ATA-carnets toe met bijna 60%.

Het ATA-carnet, kortweg voor Admission Temporaire/Temporary Admission, biedt de mogelijkheid om goederen tijdelijk naar landen buiten de Europese Unie te exporteren. Daarbij gaat het om goederen die slechts tijdelijk voorbij de grenzen gaan, maar uiteindelijk weer naar België terugkeren. Dat moet gebeuren binnen een jaar, de maximale geldigheidsduur van het ATA-carnet. De Kamers van Koophandel zijn gemachtigd de ATA-carnets af te geven.

“Het ATA-carnet fungeert als internationaal douanedocument dat toestaat om goederen tijdelijk te exporteren zonder de betaling van douanerechten en belastingen", legt Lorenzo Bequoye, adviseur exportdocumenten bij Voka West-Vlaanderen, uit. "Bovendien kan het ATA-carnet gedurende dat jaar herhaaldelijk worden gebruikt voor dezelfde goederen, en dat naar verschillende landen. Maar binnen de loop van dat jaar moeten de goederen weer in België zijn.”

Toegenomen interesse

 De groeiende populariteit van het ATA-carnet wordt ook onderstreept door de meest recente statistieken. In 2022 heeft Voka West-Vlaanderen 231 ATA-carnets afgegeven: dat komt neer op een stijging van 59% in vergelijking met de 145 documenten die in 2021 verstrekt werden. Het ATA-carnet wordt voornamelijk aangevraagd voor beurzen en tentoonstellingen, gevolgd door beroepsmateriaal en tenslotte voor handelsmonsters.

Ook in de paardensport wordt het ATA-carnet frequent gebruikt. Dankzij het ATA-carnet kan het vervoer van wedstrijdpaarden, die gevoelig zijn voor stress, voor hun vertrek vlot geregeld worden.

foto: Voka
Bron: Karel Cambien