FAQ

Afwerkingen

Welke toepassingen zijn er voor natuursteen?

Natuursteen is een bouwmateriaal dat uniek is omdat het als maatwerk kan gebruikt worden voor enorm veel verschillende toepassingen. Sommige materialen kan men enkel aanwenden voor slechts één toepassing. Natuursteen is zo veelzijdig dat U niet op zoek moet gaan naar verschillende materialen.
We hebben dit onderverdeeld in volgende toepassingen:

BINNEN

 • vloeren en plinten
 • wandbekleding, droge ruimte
 • trappen
 • keukenaanrecht en tafels
 • lavabotablet
 • schouwen
 • tussendeurdorpels
 • tabletten
 • massief (lavabo’s, douchebak)
 • wandbekleding, vochtige ruimte
 • zwembadboord (zonder overloop)
 • decoratie en kunst

BUITEN

 • terrassen, opritten, deurdorpels, gevelplint, boordstenen
 • verticaal uitspringende delen
 • raamdorpels, dekstenen
 • raamomlijsting, deuromlijsting, gelijmde gevelbekleding
 • geventileerde gevelbekleding
 • zwembadboord
 • tuin en omgeving, decoratie en kunst
 • ruimtelijke ordening - urbanisme
 • grafmonumenten

Waarom zou ik kiezen voor natuursteen?

Natuursteen behoort tot een beperkte selectie van materialen die aanzien worden als een product met de beste levenscyclus. Een product dat zo duurzaam is dat het niet enkel eeuwig meegaat, maar ook kan aangewend worden voor nieuwe toepassingen en opnieuw gerecycleerd kan worden. Natuursteen is dus een zeer duurzaam product dat geen afval produceert.
Kies uw natuursteen dan ook in functie van die duurzaamheid. Voor elke steen is er wel een toepassing te vinden. Het is enkel, de juiste steen op de juiste plaats met de juiste afwerking.

Waarom zijn sommige natuurstenen duur en andere goedkoop?

Er zijn verschillende factoren waarop een keuze van een bepaalde natuursteen wordt gemaakt. Prijs maakt een belangrijk deel uit van deze keuze. Bij natuursteen is het echter zo dat prijs nooit in verhouding staat tot kwaliteit als men verschillende natuursteentypes vergelijkt. De prijs is afhankelijk van het rendement in de groeve en de selectie achteraf. Een dure steen is dus niet noodzakelijk beter dan een goedkope.

Waarom zijn er aders in natuursteen?

Aders in natuursteen zijn het gevolg van de vervormingen tijdens het ontstaan ervan. Bepaalde delen klitten niet volledig samen en er ontstond een opening. Door infiltratie van water en de afzetting van kalk zijn sommige aders opgevuld en vaak sterker dan de steen zelf. Aders die open blijven noemen we haarscheurtjes of natuurlijke breuken.

Ik heb een mooie natuursteen gezien met aders en breuken, wat moet ik doen?

Voor sommige stenen – dit staat beschreven in onze technische fiches - raden we aan om rekening te houden met 10 à 15% breukverlies. Dit betekent dat U bij de voorziene oppervlakte van uw vloer 10 à 15% moet bijbestellen omdat de steen natuurlijke breuken bevat. Tijdens de plaatsing is het mogelijk dat een steen breekt. Dit verhoogt de kostprijs uiteraard met 10 à 15%. Het alternatief is dat ze in de groeve de stenen met breuk niet op de markt brengen. Het rendement van die groeve is dan lager, verwacht dan zeker dat de prijs meer dan 15% duurder zal zijn. De lagere verkoopprijs compenseert het werk dat dit breukverlies met zich meebrengt. Men kan dus niet eisen dat men voor deze materialen aan de leverancier vraagt om in zijn kratten een selectie door te voeren. De stenen die niet breken tijdens de plaatsing zullen ook later niet breken. Een goed geplaatste natuursteen is voor altijd. Dit geldt hetzelfde voor natuurstenen met adering en haarscheurtjes. Het hoort er eenmaal bij en maakt deel uit van de karakter van de steen.

Mijn natuursteen bevat verschillen in kleur of structuur

Natuursteen heeft altijd een zekere nuancering in kleur en structuur. In hoeverre een verschil een probleem is, is zeer persoonlijk. Het is dus niet mogelijk om wetenschappelijk te bepalen wanneer een verschil terecht is. U dient bij het kiezen op de hoogte te worden gebracht van de variatie van een natuursteen. De beste manier is naar een toonzaal te gaan waar de natuursteen in zijn gebruiksvorm ligt. Enkele tegels in een display is niet genoeg en niet altijd representatief. Wil je een vloer voor buiten, dan is er best een toonpark voor buiten aanwezig zodat je de steen kunt zien in de juiste toepassing.

Kan ik mijn eigen natuursteen kiezen?

Voor de meeste toepassingen van maatwerk is het perfect mogelijk om uw eigen plaat uit te kiezen. Dit kan bij de zagerij of diens leverancier. Wens je bvb een keukenblad, dan is kiezen op een plaat oké, maar met het besef dat het uiteindelijke resultaat een andere belichting heeft. Ook verticaal geplaatste natuursteen heeft een andere lichtinval. Houd hier allemaal rekening mee. Een goede handelaar zal U dat zeker meedelen.

Mijn natuursteen komt niet overeen met hetgeen ik gezien heb?

Natuursteen kiest men best niet op foto of via een folder, tenzij U akkoord gaat met de mogelijke andere verwachtingen. Wij raden steeds aan om te gaan kijken naar toonzalen die afgewerkte producten tonen in een toepassing of bij kennisen eens een kijkje te nemen. Houd rekening met het feit dat eens uw toepassing geplaatst is het resultaat niet altijd overeenkomt met het eindresultaat dat U ergens gezien hebt. De tentoongestelde resultaten zijn immers al onderhouden en bevatten een patina.

Mijn vloer vertoont verschillende kleurvlakken?

Bij vloeren is het verplicht om verschillende kisten te mengen. Mengen doet men met badkamertegels, bakstenen, hout dus waarom niet bij natuursteen. Spreek ook af met de vloerder, want die is niet op de hoogte van wat U hebt gekozen en plaatst gewoon de tegels volgens de regels der kunst.

Mijn leverancier heeft niet genoeg in voorraad, wat heeft dat voor gevolgen?

Aangezien U bij plaatsing moet mengen dient men ervoor te zorgen zoveel mogelijk een bestelling in 1 keer te plaatsen. Lukt dat niet dan vloert men best eerst een volledige kamer, liefst gescheiden van de andere locaties. De kans op kleurverschillen is bij bepaalde stenen nu eenmaal groter dan bij andere.

Hoeveel reserve moet ik voorzien

Het is altijd handig om een paar tegels over te houden. Er kan altijd iets gebeuren en dan hebt U een kleine overschot om een herstelling te kunnen uitvoeren. Een goede opmeting van het te plaatsen oppervlak maakt dat U perfect kunt bepalen hoeveel tegels U extra wilt. Bij een kleine ruimte en bij grotere tegels zal het snijverlies procentueel hoger zijn, alsook de reserve die U moet voorzien. Vergewis U er wel van dat als U later een herstelling doet, de natuursteen een patina heeft gekregen en dus van kleur zal verschillen.

Wat betekent de 5% regel

Tijdens het inpakken, transporteren en plaatsen is het mogelijk dat een stukje van een hoek of een rand van een tegel springt, of dat er een tegel breekt. Gebruik de tegels met een lichte beschadiging of een afwijkend uitzicht (tekening, structuur, afschilfering, putjes,..) om te versnijden voor plaatsen zoals tegen de rand van een muur of waar ergens een meubel komt. De 5% regel is het percentage dat op die manier kan aangewend worden. Spreek goed af met de vloerder die uw voorkeuren niet kent. Men kan dus geen andere tegel eisen als de vloerder de slechtste tegel - en dat is steeds subjectief - in het midden van de vloer heeft geplaatst.

Mijn natuursteen verandert van kleur

Binnen
In normale omstandigheden, als men dag na dag op dezelfde vloer of gevel kijkt, ziet men niet dat de kleur van uw natuursteen lichtjes wijzigt. Verschillen vallen pas op als men een meubel, mat, paneel, of ander voorwerp verwijdert. Uw natuursteen is een levend product. Dat wil zeggen dat het een eigen patina krijgt door het gebruik en het onderhoud. Dat verschil in kleur is perfect normaal.

Buiten
Voor buitenvloeren en gevels ontstaat er op termijn, onder invloed van jarenlang onderhoud, zonlicht (UV) en zure regen een verkleuring. Als een deel van het terras/oprit/gevel meer of langer in de schaduw ligt dan is dit deel minder onderhevig aan de elementen en zal een partiële verkleuring zichtbaar zijn. Dit varieert in intensiteit en tijd van soort tot soort. Sommige delen worden donkerder, andere lichter.

Wat is patina?

Patina is een natuurlijke beschermingslaag die onstaat door gebruik en vooral voorkomt bij natuurproducten. Zeep, vuil en water zijn de basisingrediënten om de patina te vormen. Laat U dus niet afschrikken door wat vuil. In de meeste gevallen, en dat geldt vooral voor binnen, wordt de steen donkerder.

Mijn natuursteen vertoont vlekken

Vlekken in natuursteen zijn een veel besproken onderwerp. Vlekken hebben een negatieve bijklank. Als je uw natuursteen kiest moet je op voorhand op de hoogte zijn dat de kenmerken in de steen - door sommigen onterecht vlekken genoemd - deel uitmaken van die steen. In natuursteen zitten nu eenmaal mineraalconcentraties die eruit zien als vlekken. Het is een eigenschap van de steen, en men kan niet vragen om een steen te hebben zonder. Als men dan toch vlekken heeft door een ongelukje dan moet men eerst weten wat de oorzaak is. Zuren op kalkstenen verkleuren de steen. Deze zijn niet te verwijderen, maar integreren zich in de steen en vormen mee met de patina; het uiteindelijke zicht van de steen. Als men kalkstenen kiest, dan moet men leven met eventuele vlekken. Vetvlekken op een natuursteen gaan er vanzelf uit door regelmatig onderhoud met een sopje van gewone zeep. Binnen duurt dat iets langer dan buiten.

Er zijn ook externe vlekken die meestal ontstaan door onjuist gebruik van natuursteen of de verkeerde steen voor de gekozen toepassing.
Raadpleeg onze vlekkenlijst voor meer informatie.

Veel voorkomende vlekken:
witte salpeteruitslag. De oorzaak is te nat geplaatst of te nat onderhouden. Deze uitslag trekt vanzelf weg na een aantal weken. Laat de vloer genoeg uitdrogen, dus neem op - zoals in het onderhoud voorzien - met een klamme dweil en droog goed na.

Dek de vloer nooit af met een niet vochtdoorlatend materiaal zoals stucloop. Gebruik hiervoor dampdoorlatende afdekmiddelen (bijv. Permafix).

Donkere en doffe vlekken:
Na plaatsing migreert het vocht in de ondergrond naar de oppervlakte. De regel is dat men met het voegen moet wachten tot de droging voltooid is. Er kan een rand aan de tegel ontstaan en in de tegel donkerdere vlekken. Laat de droging vervolledigen en na verloop van tijd zal uw vloer weer egaal opkleuren.

Mijn natuursteen bevat krassen

Krassen in natuursteen zijn afhankelijk van de hardheid van de steen. Deze hardheid werd vroeger gemeten met de schaal van Mohs. Nu bekijken we de hardheidswaarden volgens de norm en uitgevoerd volgens de Capon test. In een druk belopen plaats moet men de hardheid in functie van het beloop kiezen. Krassen in natuursteen zijn de rimpels van de leeftijd. Het geeft karakter aan de steen en zorgt voor de charme van het product. Krassen volledig vermijden kan niet. Enkel diamant vertoont geen krassen door gebruik. En als er dan een kras in de steen voorkomt dan zal de waarde van de vloer of maatwerk zeker niet dalen. Een verzoete of gepolijste kalksteen is steeds krasgevoelig. Bij het belopen van deze vlakken zullen de krassen ook weer verdwijnen doordat deze zelf een patina zullen vertonen.

Welke voeg/voegkleur moet ik gebruiken?

Voegen hebben naast een grote functionele waarde, ook een esthetische. Gebruik een voegspecie en/of een silicone voeg geschikt voor natuursteen. Een voegkleur heeft bij kleinere formaten een zeer groot effect op het uitzicht van een vloer. Een donkere tegel met donkere voeg heeft een ander uitzicht dan diezelfde tegel met een lichte voeg. De voegspecie dient te allen tijde dezelfde samenstelling en consistentie te hebben. Een kleine variatie in de hoeveelheid water en de voegkleur is anders dan de vorige batch. Respecteer dus de verhoudingen, mengtijden, wachttijden en verwerkingstijden.
De sterkte van de voeg moet lager zijn dan de sterkte van de tegel.

Welke voegbreedte moet ik aanhouden?

Onze technische fiches bevatten een vermelding van de voegbreedte per natuursteen. Er zit een variatie op de voegbreedte. Bijvoorbeeld: een voegbreedte van 2 à 6 mm. Hoe moet ik dat interpreteren. Bij strak gezaagde materialen kunt u een smalle voeg hanteren. Niet enkel moet de kant gezaagd zijn, maar de haaksheid moet ook perfect zijn. Bij natuursteen met een ruwe afwerking en/of ruwe kant (getrommeld oppervlak en/of gekloven zijde) dient u een bredere voeg te hanteren. Laat U informeren welke voegbreedte U moet hanteren voor die steen, met die afwerking, met dat formaat voor een bepaalde toepassing. U kan dus niet eisen dat de vloerder een getrommelde vloer legt met een voeg van 2 mm. Andersom is het een kwestie van smaak om een perfect gezaagde tegel te leggen met een voeg die zelfs breder is dan 6 mm. Aangezien natuursteentegels soms een kleine dimensionele afwijking kunnen vertonen, kan dit door de voeg opgevangen worden zonder de esthetiek te storen.
De vuistregel voor een voegbreedte is het maatverschil in haaksheid + 2mm (+1 mm voor toleranties tijdens plaatsing of buitenplaatsing)

Waarom is mijn natuursteen niet gekalibreerd

Niet alle natuurstenen zijn verkrijgbaar in gekalibreerde vorm. De producent kiest hier zelf voor. Een gekalibreerde natuursteen is een steen die op dikte gelijk wordt gemaakt. Het formaat (lengte en breedte) kent geen kalibratie. Op formaat en dikte kan steeds een tolerantie zitten. Informeer U hierover bij de vakhandel.

Welke maatverschillen kan ik verwachten in natuursteen

Omdat natuursteen een levend en natuurlijk product is hangt veel af van de soort, de wijze van ontginning en de mogelijkheden in de productie. De Technische Voorlichting 213 van het WTCB bevat een beschrijving van dimensionele karakteristieken voor natuurstenen van het standaardtype en marmertype. Marmertype zijn tegels gezaagd op maat in een zagerij. Die kan de maattoleranties beter onder controle krijgen. Het standaardtype is een tweede type. Maar sommige natuurstenen vallen niet onder beide modellen. Kan ik dat dan gebruiken? Natuurlijk. Die natuursteen is daarom niet slecht, het is gewoon anders. (zie verder: gebruik van normen)

Welke kant- en oppervlakteafwerkingen bestaan er

De producent bepaalt welke afwerkingen hij op de markt wil brengen. Onze groothandelaren kunnen naargelang de marktsituatie met de producent afspreken om bepaalde natuurstenen met meerdere afwerkingen te voorzien.
Dit zijn veel voorkomende kantafwerkingen:

 • Gezaagd
 • Geknipt
 • Gekloven
 • Zonder facet
 • Met facet
 • Hand getrommeld
 • Machine getrommeld

Dit zijn veel voorkomende oppervlakteafwerkingen:

 • Gezaagd
 • Geschuurd
 • Geslepen
 • Verzoet
 • Gepolijst
 • Natuurruw
 • Gebouchardeerd
 • Verouderd
 • Satijn

Welke afmetingen bestaan er

Elke producent en invoerder hebben een gamma van verschillende materialen met uiteenlopende afmetingen. Informeer bij de vakhandel of groothandel welke formaten er beschikbaar zijn.

Is mijn natuursteen geschikt voor vloerverwarming

Als er één product ideaal is om op vloerverwarming te gebruiken, dan is het natuursteen. Het accumulerend effect van steen zorgt voor de opslag van de warmte in de steen. Een lage energieoutput zorgt voor een permanent aangename warme vloer. In de zomer zorgt ditzelfde fenomeen voor een aangename frisse omgeving.

Ik heb vragen over de plaatsing

Onze sectie plaatsing bevat de basis die U nodig hebt om een goede plaatsing uit te voeren. Informeer U steeds bij de vakhandel en vloerder over de juiste wijze bij de gekozen natuursteen. Verzorg steeds de werf na de plaatsing. Als bouwheer/eigenaar bent U verantwoordelijk voor het afsluiten van de werfzone. Er zijn middelen om natuursteen af te dekken die dampdoorlatend zijn. De vakman zal U de nodige informatie bezorgen.

Mijn natuursteen vertoont schade

We spreken over schade als er externe factoren op hebben ingewerkt. Brand, vallende objecten, verhuisschade, enz.. De meeste schadegevallen kunnen perfect hersteld worden. Soms met het vervangen van een paar tegels, maar het volledig uitbreken van vloeren is geschiedenis. Herslijpen van vloeren en gevels is nu perfect mogelijk aan een betaalbare prijs.

Wat kost de herstelling en renovatie van natuursteen?

Tegenwoordig staan de technieken op punt en kan men spreken van specialisten in renovatie en herstelling van natuursteen. De kostprijs is hier afhankelijk van de schade en het type steen. Het bedraagt wel een fractie van de kost als men moet denken aan uitbreken en vervangen. Een steen in zijn originele staat brengen is niet evident omdat oudere vloeren al een volle patinalaag hebben gekregen. De herslijper zal het steeds proberen te benaderen. Een gerenoveerde vloer, waar ook tegels kunnen vervangen worden en voegen heropgevuld worden ziet er iets anders uit. De overgang tussen de randen van de tegels en de voegen zijn nu immers doorlopend door het herslijpen. De sector staat vandaag zelfs zo ver dat men heel lokaal de steen kan herslijpen.

Kan ik natuursteen op een bestaande vloer leggen

Met de juiste techniek is dit perfect mogelijk. Laat U bijstaan door een specialist in het plaatsen van natuursteen. Hij kan U adviseren of de tegel, de ondergrond en de uitvoering mogelijk zijn.

Ik heb gehoord dat onderhoud van natuursteen een probleem is

Niets is minder waar. Onderhouden van natuursteen is zeer simpel, op voorwaarde dat U de juiste steen hebt gekozen voor uw toepassing en uw mogelijkheden om het te onderhouden. Patina is de natuurlijke beschermlaag van natuursteen. Regelmatig onderhoud met een weinig water en aangepaste zeep voor de juiste steen en U zorgt voor de voeding van de steen. Eens de steen gevoed is (de benodigde hoeveelheid zeep is afhankelijk van de porositeit) kan men het zeepverbruik verminderen. Let erop niet teveel zeep te gebruiken zodat je geen vetlaag op de vloer krijgt. Men kan beter wat minder zeep gebruiken dan teveel. Leg dus geen gevoelige steen in uw keuken waar zeker externe vlekken op komen als U niet graag kuist. Er is zeker een steen binnen uw budget en smaak te vinden.

Hoe onderhoud ik het best mijn natuursteen?

Laat U adviseren door de vakman of onderhoudsspecialisten die ervaring hebben met natuursteen. Onthoud vooral deze basisregels.
- Gebruik steeds hetzelfde product.
- Beperk U tot de vakproducten. Die kan U raadplegen op onze partner pagina.
- Panikeer niet als er een vlek ontstaat die U niet had verwacht (dan hebt U waarschijnlijk de verkeerde keuze gemaakt).
- Gebruik nooit teveel water.
- In een allesreiniger zit hoogstwaarschijnlijk een zuur. Gebruik dit nooit op een kalksteen.
- Leef op de natuursteen.
Een natuursteen buiten onderhouden is vaak minder nodig dan binnen. Aangezien de weerselementen inwerken op de steen, is het gebruik van beschermingsmiddelen en kleurverdiepers van zeer korte duur. Kies dus voor buiten een steen die weinig onderhoud vraagt en geef de natuur de kans om de steen zijn natuurlijk uiterlijk te geven. Elke vloer buiten kan door de schaduwzones en tijdens de winterperiode groen uitslaan. Dit kan voor een natuursteen zeer gemakkelijk worden verwijderd.

Hoe gebruik ik allerhande producten voor natuursteen?

BNSA maakt geen melding op hun site over welke producten voor welke toepassing men moet gebruiken en hoe men deze moet aanbrengen. Wij laten dit geheel over aan de leveranciers van de natuursteen en de handelaar van deze producten. Zij kunnen U adviseren.
Ik geef U graag enkele tips mee:
- Lees steeds wat er op de verpakking staat, hoe het product moet worden aangebracht en vooral hoeveel men moet aanbrengen.
- Respecteer de inwerktijden en het al dan niet naspoelen.
BNSA 
kan dan ook niet verantwoordelijk worden gesteld omdat een product verkeerd werd aangebracht op de natuursteen.

Welke fundering moet ik voorzien voor mijn terras/oprit/looppad

Een bevloering voor buiten is hoofdzakelijk om ofwel wagen- of voetgangersverkeer toe te laten. Als eerste taak dient de dikte van de natuursteen gekozen te worden in functie van de toepassing. Informeer bij de vakhandel over de beschikbaarheid van de dikte van de natuursteen die uw voorkeur uitdraagt. Men kan stellen dat 2,5 à 3 cm goed is voor voetgangers, en 4 à 5 cm voor wagens.
De volgende stap is de opbouw van de fundering. Deze hangt sterk af van de ondergrond. Er bestaan geen algemene regels, want uw ondergrond kan bestaan uit zand, klei, veen, turf, leem of een andere soort. Het is de taak en de verantwoordelijkheid van de architect of de vloerder om de juiste opbouw te bepalen. Een bestaande betonplaat die mee met de woning werd geplaatst is niet goed voor een terras. De betonplaat is niet afwaterend. Er bestaan wel oplossingen hiervoor. Men kan een epoxy in helling aanleggen met drainagemat of overgaan tot het verwijderen van deze betonplaat. Zondigen tegen de juiste opbouw kan nefast zijn.

Hoe groot moet de afwatering zijn

De afwatering van een buitenvloer is wellicht het meest onderschatte deel van de vloer. Ook al neemt men een perfect vorstbestendige steen, is de dikte ideaal, de ondergrond en fundering optimaal, bij een slechte plaatsing zonder genoeg helling kan de buitenvloer schade oplopen. Een minimum afschot van 1,5% is in alle gevallen verplicht. De afwatering moet weg van het gebouw gebeuren. De bovenzijde van het terras moet onder de waterkering van het gebouw liggen. Voor tegels die schotelen en een ruwe afwerking hebben raden we een minimum afschot aan van 2%.

Hoe zit het nu weer met uitzettingsvoegen

Naast de reguliere voegbreedte moet zowel binnen als buiten rekening worden gehouden met de uitzetting van de vloer. Niet hechtende of zwevende vloeren worden voor binnen het meest gebruikt. Dit wil zeggen dat de opbouw van de vloer gescheiden van de isolatie of ondergrond werd geplaatst en dus vrij kan en zal bewegen.

De voegen, bij kleine oppervlakten nemen deze spanningen op. Het is ook perfect normaal dat de voegen hier en daar kleine scheurtjes vertonen of dat er een kleine opening ontstaat tussen de voeg en de tegel. De voegen hebben hier perfect hun functie uitgeoefend. Als de scheurtjes in de vloertegel doorlopen, dan zijn de spanningen te groot. Als oorzaak is dit ofwel het gebrek aan uitzettingsvoegen of een destabilisering van de onderlaag. De tegel zelf is hier NOOIT het probleem. Gigantische dorpels in oude woningen van 15 cm dik en 40 cm breed breken in twee als een twijgje, omdat ze te lang waren en de spanningen niet konden opnemen.

Wanneer plaats ik uitzettingsvoegen

Ervaring leert ons dat voor reguliere binnenvloeren per 8m en per 50m² een soepele voeg moet voorzien worden. Voor vloeren op vloerverwarming is dit 7m en 40m².
Voor buiten gelden er andere regels. Daar zijn de maximum waarden 36m² en 6m voor licht gekleurde tegels en 25m² en 5m voor donker gekleurde tegels.
Bij vloeren in verband met een legpatroon of in banen, waar de voeg tegen de tegel komt, moet men ongeacht bovenstaande regels steeds de minimum waarden aanhouden.

Wat zijn normen

In elk land geldt maar een regel. De wet. Normen zijn documenten, opgesteld op vraag van de markt en samengesteld door specialisten in een bepaalde materie. We zien echter nog teveel dat de vakmensen te weinig aanwezig zijn bij de samenstelling van de inhoud. In een norm wordt regelgeving vertaald naar een bruikbaar document. Op de markt zijn echter nog meer documenten aanwezig die veel dieper ingaan op de praktijk en veel handiger zijn in het gebruik. Onze technische fiches bevatten een schat aan informatie die men in geen enkele norm kan terugvinden. Het is aan de voorschrijver om te verwijzen naar de documenten die voor zijn project belangrijk zijn.

Kan ik ergens terecht met een klacht

Onze leden verbinden zich ertoe om eventuele klachten vanuit de markt te laten behandelen binnen de Technische Commissie van BNSA. Op onze site is via het Quality-keurmerk een invulformulier beschikbaar. U kan eender welke klacht aan ons overmaken. De directeur van BNSA zal alle klachten verwerken. Uit elke klacht kunnen we leren om zo de gebruiker nog beter te informeren over natuursteen.

Wanneer is een natuursteen vorstbestendig

Over het algemeen zijn granieten vorstbestendig. Maar, met een product als natuursteen kan men niet veralgemenen. De vorstbestendigheid wordt wetenschappelijk aangetoond door een genormeerde proefopstelling. De proef bestaat uit stalen natuursteen in een vriezer te steken, te ontdooien, te analyseren met een audio test en visueel te beoordelen. Elke cyclus is 1 dag en wordt de vorst-dooi cyclus genoemd. In de lage landen wordt een natuursteen als vorstbestendig beschouwd als deze 168 cycli haalt. Een jaar kent soms amper 1 à 3 vorst-dooi cycli. Deze cyclus is belangrijker dan de eigenlijke vorsttemperatuur. Na een vorstnacht kan overdag de temperatuur boven het vriespunt liggen, en de volgende nacht er terug onder. Tijdens de overgang loopt het smeltwater in de poriën van de steen, bij de vorst zet het water uit. Deze uitzetting kan schade aan de steen veroorzaken en dat wordt getest. Er bestaan echter ook stenen die de test zonder problemen hebben doorstaan maar die we niet aanraden om buiten te leggen omwille van andere redenen zoals verkleuring. Lees steeds de technische fiches er op na. Een slechte plaatsing kan ook leiden tot vorstschade, in zulke gevallen moet de oorzaak van het probleem dus niet bij de tegel gezocht worden.