Een smaakvol trio: natuur, steen en chocolade

Een smaakvol trio: natuur, steen en chocolade

Het had de quizvraag ‘Wat past niet in het rijtje?’ kunnen zijn. Maar bij Nibies uit Harelbeke is de combinatie van chocolade, natuur en steen net de kracht van hun bloeiende zaak. Tine Vandenberghe en Alexander Ronsse maken ambachtelijke pralines die eruitzien als eetbaar gesteente. En dat is niet de enige link met de natuur. Voor de artisanale verwerking van hun chocolade was de keuze voor een kwalitatief natuursteenwerkblad in hun boetiek dan ook evident.

Tine Vandenberghe en Alexander Ronsse vormen niet alleen privé een koppel, maar ook professioneel rekenen ze op elkaar. Hun eventbureau TheaTech, onder leiding van Alexander, staat in voor zorgeloze allround ondersteuning van evenementen. Tine werkte er als eventmanager. Door de coronacrisis lag deze sector een tijd lang stil waardoor Tine de kans greep haar tweede passie te ontplooien. “Ik heb altijd interesse gehad in patisserie en chocolade en had dan ook mijn diploma van chocoladebewerker al op zak”, vertelt ze. “Toch wou ik geen doorsnee verhaal, maar een uniek, kwalitatief concept dat helemaal klopt. Zo is Nibies ontstaan, eerst als webshop en ondertussen ook als fysieke chocoladeboetiek.”

Liefde voor de natuur

Alexander omschrijft Tine als een ‘nature warrior’. “Als ze zich ergens voor inzet, dan doet ze dat met overtuiging. Ze heeft een groot hart voor de natuur en die lijn trekt ze door in onze chocolade. Ons hele concept is gebaseerd op ‘Rocks and Stones’. Al onze creaties lijken precies op stenen, recht uit de natuur. Daarnaast werken we ook bewust met pure materialen zoals cacao, noten en vruchten zonder toegevoegde bewaarmiddelen.”

Ook het verwerken van de chocolade gebeurt zoveel mogelijk handmatig. Tine: “Chocolade moet glanzen, kraken en krimpen. Dat lukt enkel door gesmolten chocolade met de juiste techniek en op de juiste temperatuur te tempereren. Zo verdelen we gelijkmatig de kristallen in de chocolade waardoor die mooi weer opstijft in de mallen. Dat is het eerste wat je in de opleiding tot chocolatier leert. Omdat onze zaak intussen al stevig gegroeid is, gebeurt het tempereren nu meestal met een machine. Maar alle vullingen worden wel nog met de hand gemaakt. Dat maakt deel uit van ons ambachtelijke concept.”

Marmer als ideale koeltechniek

Het manueel tempereren van de chocolade doen ze bij Nibies op hun marmeren werkblad. Tine: “Marmer was de enige logische keuze. Geen enkele andere materiaalsoort gaf ons de garantie dat we bij het schrapen van de chocolade geen minieme stukjes werkblad in onze producten zouden verwerken. Marmer wel.” Alexander vult aan: “De natuursteen heeft de geschikte temperatuur om chocolade te verwerken en bewaren. Sommige chocolatiers gebruiken natuursteen bijvoorbeeld als koeltoog.”

Overtuigend concept

Natuursteen en de chocoladecreaties van Nibies hebben veel gemeenschappelijk: de specifieke vorm, esthetische meerwaarde en kwaliteitsgarantie, bijvoorbeeld. Bovendien geven Tine en Alexander in samenspraak met hun klanten een gepersonaliseerde toets aan bestellingen voor keitoffe collega’s en steengoede vrienden. Zowel de smaak van de pralines als de vormgeving van de verpakking kunnen op vraag een persoonlijke invulling krijgen, zoals chocolaatjes in lijn met de huisstijl van een bedrijf als relatiegeschenk, bijvoorbeeld.

Net als de keuze voor een kwalitatieve, duurzame natuursteen in een interieurconcept, kiezen klanten van Nibies met overtuiging voor hun unieke, artisanale producten. Alexander: “Onze klanten zijn rebelse fijnproevers. Ze weten dat we niet de goedkoopste pralines aanbieden, maar kennen ons verhaal en onze aanpak. Daarom betalen ze graag een meerprijs voor de zekerheid van de mooiste chocoladecreaties van topkwaliteit, met een hoek af.” 

Nibies’ concept blijft dan ook niet onopgemerkt. In 2022 waren ze laureaat ‘Best Chocolate Concept’ op de Belgian Chocolate Awards. In 2023 komt hier ook het Handmade in Belgium-label bij.

 

Nibies

Stasegemdorp 95A

8530 Harelbeke

Woensdag & zaterdag: 14 – 18 u of op afspraak.

E. bestel@nibies.be

T. +32 (0)486 165 224