“Wij hebben het mooiste product!”

“Wij hebben het mooiste product!”

Zo luidde de titel van het artikel dat verscheen in het blad Natuursteen over de BNSA begin dit jaar. Ook dit jaarboek is daar weer het beste bewijs van: topmaterialen ontgonnen, gesourced en verwerkt door onze vakkundige leden tot prachtige realisaties die onze klanten hun leef, werk en openbare ruimte kleur en leven geven. Natuursteen leeft, is origineel, is uniek. Van een fossiel in een Blauwe Hardsteen tot de prachtige aders in een Arabescato…. Wij hebben het mooiste product!!!

Natuursteen is niet alleen het mooiste product, het is ook het duurzaamste product. Van alle bouwmaterialen zijn we het enige dat geen hitte (en dus CO2 uitstoot) nodig heeft om ontgonnen en verwerkt te worden. Nu de covid-19 crisis bijna achter ons ligt staat de klimaatopwarming terug bovenaan de agenda. Terecht. Als bouwheren, architecten, aannemers, natuursteenspecialisten… hebben we de verantwoordelijk niet alleen top projecten af te leveren voor de klanten van vandaag, maar ook verantwoorde duurzame projecten af te leveren voor de volgende generaties. Natuursteen is daarvoor een oplossing: niet alleen heeft natuursteen dus een lage CO2 uitstoot vandaag, het is ook duurzaam in de tijd: het dient niet vervangen te worden na een paar jaar: kijk naar onze historische gebouwen. Het kan ook makkelijk herbruikt worden: kijk naar het hergebruik van tegels en kasseien. Natuursteen krijgt met de tijd ook een mooi patina, waardoor het zelfs nog waardevoller wordt.

Voor de toekomst ligt er voor onze sector echter nog veel werk op de tafel: het hergebruik van natuursteen zullen we nog veel makkelijker moeten maken, zo kunnen we natuursteen dus nog duurzamer en klimaatverantwoordelijker maken. Dit zal een werk worden voor iedereen: bouwheren, architecten, groeves, importeurs, verwerkers, plaatsers…

Hiervoor is de BNSA de plaats bij uitstek: we proberen bruggen te bouwen tussen al deze partijen. Deze bruggen zullen in de toekomst meer dan nodig zijn om alle processen en technieken op elkaar af te stemmen zodat dit hergebruik nog makkelijker wordt.

Tot slot: Voor 2022 wens ik u een “Natuursteen”-jaar toe: Duurzaam, origineel maar vooral… het mooiste 2022.

Stijn Renier, voorzitter BNSA