Belgische Blauwe Hardsteen verovert Nederland

Carrières Du Hainaut

Het stadskantoor van Venlo in Nederland is volledig ontworpen volgens het cradle-to-cradleprincipe. Logisch dus dat er ook voor een duurzaam materiaal als natuursteen gekozen werd. En die natuursteen haalden ze in België. De Belgische Blauwe Hardsteen uit de groeves van Carrières du Hainaut siert er de vloerbekleding binnen en buiten in verschillende afwerkingen.

Het nieuwe stadskantoor van Venlo is een kantoorgebouw voor 630 mensen en een ontmoetingsplek voor de inwoners van de stad. Het concept zit vol grote en kleine cradle-to-cradle-oplossingen en staat zo volledig in het teken van circulair bouwen met natuurlijke en herbruikbare grondstoffen. Kraaijvanger Architects uit Rotterdam maakte een ontwerp waar gezondheid en verbinding centraal staan. Zo springt vooral de groene, luchtzuiverende gevel – een van de grootste in Europa – in het oog, maar doorheen het hele gebouw is aan de hand van materiaalpaspoorten werk gemaakt van duurzame, kwalitatieve en herbruikbare grondstoffen. Op bepaalde materialen zit zelfs statiegeld.

Natuursteen is in dit verhaal een onmisbaar deel van de puzzel. De materialen haalden ze zoveel mogelijk uit de eigen streek, maar voor natuursteen werd een uitzondering gemaakt. De architecten kozen voor Belgische Blauwe Hardsteen. “Blauwe Hardsteen is duurzaam in elke betekenis van het woord: het materiaal is slijtvast, wordt op een duurzame manier ontgonnen en heeft zijn natuurlijke oorsprong vlak bij in België. Voor ons was de keuze dus snel gemaakt”, klinkt het bij architect Hans Goverde.

Afwerkingen creëren ruimte

Voor de vloerbekleding binnen en buiten werd gekozen voor tegels in Belgische Blauwe Hardsteen uit de groeves en productiesites van Carrières du Hainaut. Voor de verschillende toepassingen werd telkens een andere afwerking gekozen, die voldoet aan de look-and-feel, maar ook aan de veiligheid van de bezoekers. Zo ligt buiten de blauwgevlamde variant en is binnen gekozen voor tegels in de EnoTouch-afwerking. Deze hebben een lichtgrijze en gespikkelde uitstraling en beschikken over een antislipafwerking. Ze worden afgewisseld met stroken in een lichtblauw gezoete afwerking en ook in het meubilair is hier en daar een accent in Belgische Blauwe Hardsteen aangebracht. “We nemen de bezoeker van buiten mee over een loper van arduin naar de binnenruimte, waar de afwisseling in tegels de ruimte karakter geeft”, zegt de architect nog. “De EnoTouch-tegels benadrukken met hun gestreepte patroon ook de uitgestrektheid van de hal.”

Natuursteen is in een circulair verhaal een onmisbaar deel van de puzzel.

Carrieres Du Hainaut

Sfeerfoto's

Carrieres Du Hainaut
Carrieres Du Hainaut
Carrieres Du Hainaut
Carrieres Du Hainaut
Carrieres Du Hainaut